Dag 4: Meensel + Patton’s

22 mei 2010

Na een welverdiende nachtrust en stevig ontbijt, stonden 2 mini busjes om 09.15 uur al paraat aan het hotel te Leuven. Met het bezoek aan Bastogne en Henri Chappelle nog in de benen, hadden we toch een iets wat rustigere dag gepland, voor onze gasten. Om 10.00 uur werden wij verwacht te Tielt-Winge aan het huize hageland waar het vredesmuseum is ondergebracht, een initiatief van stichting Meensel Kiezegem ‘44. Onze gasten waren duidelijk onder de indruk, zeker na het bezoek van het centrum zelf, met de vele foto’s van de verschillende kampen en wat er zich in 1944 heeft afgespeeld van het drama in Meensel Kiezegem.
Vervolgens zijn wij richting het kasteel van Horst gereden, waar wij het middagmaal hebben genuttigd, met zicht op het kasteel, natuurlijk. Pat, Jim’s echtgenote heeft wel 50 foto’s genomen van het kasteel. Iedereen vond het een idyllisch plekje, zeker met deze warme zomerse dag. Vidé met frietjes stond op het menu. Onze gasten keken eerst wat verwonderd naar hun bord. Wij hebben ze gerust gesteld dat het enkel “meatballs” “chicken” en “mushrooms” waren. Na een eerste hap waren ze verkocht en hebben ze genoten van de heerlijke maaltijd, doorgespoeld met ja, een lekkere “Stella”.

Dan was het tijd om hulde te brengen aan een speciaal iemand. Neen, het was deze keer niemand van de veteranen maar onze eigen Bernard, die zijn 60ste verjaardag vierde en officieel met pensioen ging. Nietsvermoedend luisterde hij naar Thierry zijn woord van dank gericht aan onze gasten. Hij was dan ook aangenaam verrast toen Thierry hem een gelukkige verjaardag wenste. De veteranen waren natuurlijk al op de hoogte en Otto overhandigde Bernard als geschenk een T-shirt, gesigneerd door de 3 veteranen. Het T-shirt zelf was een geschenk van Arlette en was nog van onze vriend Nake, zodat hij toch ook nog zijn steentje heeft bijgedragen. Wij hebben dan nog een lekker ijsje laten aanrukken dat bij iederéén in de smaak viel.
Na nog een laatste foto van het kasteel en wat foto’s met de veteranen was het weer tijd om te vertrekken. De 2 minibusjes reden richting Wellen waar wij verwacht werden tijdens het pinkstertreffen. Op vraag van de dames hebben wij eerst nog even halt gehouden in Aarschot waar vlug nog wat souvenirs op de kop werden getikt.
Rond 16.00 uur werden wij verwacht aan het clublokaal van de Patton Drivers in Ulbeek – Wellen. Op de tonen van “Band of Brothers” deden de veteranen hun intrede in het clublokaal waar zij verwelkomd werden door voorzitter Patrick, Jos en andere vrienden. Na wat uitleg en een Christal (ze vonden “Stella” veel beter) was het tijd om plaats te nemen op een geïmproviseerde tribune waar de veteranen als echte VIP’s moesten plaatsnemen en genieten van de aankomst van de rondrit.

De rondrit was zodanig georganiseerd dat het een eerbetoon was aan de veteranen. Zelfs Otto, Royce en Jim konden hun ogen niet geloven toen ze (wijlen) generaal Patton in een jeep zagen staan. Vervolgens heeft Jos de ganse groep op sleeptouw genomen en zijn wij de weide afgestapt waar hen de verschillende voertuigen werden getoond. Zij konden niet geloven dat er zoveel originele voertuigen op één plaats stonden gestald. Zij vonden het “amazing” Onze vrienden van Ulbeek – Wellen hadden de veteranen en hun familie uitgenodigd voor de barbecue. Na de maaltijd was het weer tijd om te vertrekken. De veteranen werden weeral overstelpt met cadeaus. Sommigen spraken al om een extra valies aan te kopen om alles mee te kunnen nemen naar de VS.
In het gezelschap van de veteranen heeft Arlette dan nog in het clubhuis Nake’s foto een eeuwige plaats gegeven. Dit was toch even een emotioneel moment ook onze vrienden uit de VS waren danig geëmotioneerd. Voldaan zijn wij teruggekeerd naar het hotel. In Leuven zijn wij nog even gestopt in de A. Nobelstraat aan de fabrieken van Van Der Elst waar wij de veteranen hebben getoond waar Lee A. Taylor in 1944 met zijn valscherm is terechtgekomen.
Omdat Colby en zijn kinderen Cathy, Beth en Jack op zondag terug huiswaarts zouden keren, zijn wij met hen nog doorgereden naar de tentoonstelling in Leefdaal georganiseerd door de VZW erfgoedkamer Bertem in samenwerking met Dirk Vander Hulst. De tentoonstelling stond natuurlijk in het kader van de bemanning, de crash en hun verhaal. Daar was het weer een fijn terugzien met Dirk Vander Hulst.
De dag hebben wij afgesloten rond middernacht met een laatste “Stella” op een terrasje op de Grote Markt in Leuven.

 

Volgende: Dag 5 Rustdag