‘t Herderinneke

( door Dirk Vander Hulst )

Dit laatclassisistische bakstenen gebouw lag in de oksel van de Armand Devriesestraat en de dreef die het kasteel met de kerk verbindt. Het werd omtrent 1830 gebouwd en was aanvankelijk een gasthof met feest-en verbruikerszaal, luisterend naar de naam ‘A la Bergère’ vandaar de benaming het Herderinneke.

De voorgevel was streng symmetrisch, vijf traveeën breedt, met in het midden de voordeur. Het telde één en een halve verdieping en was bekroond met een zadeldak. In 1944 was het Herderinneke eigendom van graaf de Liedekerke en werd bewoond door het echtpaar Emile Libert en Angèle Brumagne, haar broer Guillaume Brumagne en het jonggehuwde koppel Maurice Borremans en Elisabeth Vander Elst. Dit jonge stel huurde een deel van de bovenverdieping.

Op 26 november 1944 is Angèle Brumagne alleen in huis. De klok op de kerktoren heeft reeds twee uur geslagen, wanneer een verwijderd geronk de komst van een bommenwerper meldt. Leefdalenaars werpen de blik in de lucht naar het eenzame tuig dat uit de richting Leuven verschijnt. Een vijf à zevental ‘witte bollekes’ ontvouwen zich en niet iedere Leefdalenaar heeft meteen door dat dit parachutes zijn. Onbemand verliest het zilveren toestel zichtbaar hoogte en begint het een cirkelvormige glijvlucht boven het Voerdal. De Liberator ligt zwaar op de rechterzijde, gevangen in een spiraalvlucht, dreigt hij op een gegeven ogenblik op de kerk en de dorpskern af te stevenen – aldus getuigen. Parochianen wonen op dat ogenblik in de kerk het Lof bij, nietsvermoedend horen ze een hels lawaai van motoren … dan een geweldadige klap.

Het toestel heeft op het allerlaatste moment een boom achterin de tuin van burgemeester Boon geraakt (nu: Dorpstraat 486) of zoals een getuige het uitdrukt ” ketste daar op af “. Vervolgens klieft het zich met oorverdovend gekraak een weg doorheen de kruinen van het ‘Voerbosje’, waarna het logge gevaarte zich met een dreun op de zuidgevel van het Herderinneke stort. Onmiddellijk ontstaat er brand. Angèle Brumagne bevindt zich gelukkig aan de noordzijde van het gebouw, in de keuken. Ze vertoont zich met een doek voor de mond aan het keukenvenster waarop de tuinman van het kasteel, Vital Vandeplas, haar de ernst van de situatie duidelijk maakt. Maar de ongelukkige keert op haar stappen terug om één en ander te redden. Gelukkig sleuren toegesnelde Britse soldaten haar naar buiten. In paniek loopt ze naar het kasteel. De Liberator zakt geleidelijk aan weg in het Herderinneke dat helemaal uitbrandt. De Britten proberen de brand te blussen, maar dienen om 16.30 u een beroep te doen op de Leuvense brandweer. De Leuvense brandweercommandant schrijft in zijn verslag: ” Wanneer de vlieger op het huis stortte, zijn engelsche brandweermannen ter plaatse gekomen om den ontstanen brand te blusschen, doch hunne autopomp bekwam defekt, waarop zij aan den burgemeester van Leefdaal bevel gegeven hebben onze brandweer op te eischen “. De Leuvenaars keren terug om 21.45 u, alleen enkele muurstompen blijven overeind, maar zullen tijdens de volgende dagen en weken neervallen. Uit het puin kan nauwelijks wat worden gerecupereerd. Voor de Brumagnes was het een ramp.

Leefdaal: Inkom van het dorp’ 1930.

De bommenwerper komt van links, raakt de bomenkruinen van het bosje en de dreef om zich vervolgens in de zuidelijke gevel van de woning teboren.

(Prentkaart verzameling J.Erven) 

Reconstructie ‘t Herderinnneke

Toen en nu.

 

 

 

 

Trouwfoto Emile Libert en Angéle Brumange 1943

(Foto privébezit familie Brumange)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende: Opbouw Monument