Lee A. Taylor

( door Dirk Vander Hulst )

Gilbert Organe (°1930) uit Kessel-Lo is getuige van de val van Lee Taylor boven Leuven: “Hij is op het dak van de tabaksfabriek Vander Elst in de Arnould Nobelstraat terecht gekomen. De parachute is aan één of andere hindernis op het dak blijven haperen, en de ongelukkige vliegenier is over het dak gevallen en is daar tegen de gevel aan de koorden van de parachute blijven hangen. Hij hing met de rug tegen de gevel van één van de achterliggende gebouwen van de tabaksfabriek en met het gelaat naar de Arnould Nobelstraat. Wij hadden de indruk dat hij reeds overleden was vooraleer op het dak terecht te komen”.

Lee Taylor werd op 5 september 1917 geboren. In 1932 stierf zijn moeder en werd hij opgevoed door een oom en tante, bij wie hij verbleef tot hij in dienst trad. Lee Taylor was gehuwd met Mabel V. Taylor en gaf als contactadres, Holden, West Virginia op. In zijn begrafenisformulier staat als doodsoorzaak schrapnel vermeld.

Taylor heeft een slecht voorgevoel op de vooravond van de crash in Leefdaal. Hij wou zijn echtgenote een brief schrijven om haar te vertellen het huis dat ze van plan waren te kopen, niet te kopen. Toen Carbone hem de vraag stelde waarom, zei Taylor: “I don’t think I’m going to make it back”, waarop Carbone kordaat antwoordde: ” Zoiets zegt men niet. Denk nou positief, vergeet niet ik zit met jou in hetzelfde vliegtuig!” Hij schreef de brief die avond niet.

In de namiddag van 27 november 1944 werd Lee Taylor bezuiden de Samber nabij
Fosses-la-Ville begraven (halverwege Charleroi en Namen). Daar lag sinds september 1944 de Amerikaanse begraafplaats ‘Fosses Number 1, Belgium’. Deze begraafplaats bestaat niet langer, ze werd opgedoekt in 1948. De gesneuvelden werden opgegraven en verdeeld over de Amerikaanse gedenk- en rustplaatsen van Neuville-en-Condroz en Henri-Chapelle of werden gerepatrieerd op vraag van de familie. Lee Taylor werd niet gerepatrieerd en rust vandaag op de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle, Perk G, Rij 4, Graf 70.

De verdwenen Amerikaanse begraafplaats ‘Fosses Number 1, Belgium’ waar Lee A. Taylor aanvankelijk werd begraven:

Volgende: Portretten