Naderend Onheil

( door Dirk Vander Hulst )

Die zondag zendt het 8ste Luchtleger 1137 bommenwerpers en 732 begeleidingsjagers uit, die allen via Nederland het ‘Reich’ binnendringen.
Deze gigantische strijdmacht splitst zich op in vier segmenten nabij de Dümmer See (een Duits meer).
Elk segment concentreert zich op een verschillend doel.
De doelen zijn: het spoorwegviaduct van Altenbeken, het spoorwegviaduct van Bielefeld, het rangeerstation van Hamm en de olieraffinaderij van Misburg.

Het 491ste bevindt zich helemaal achterin het segment dat Misburg viseert en zal de raffinaderij als laatste bestoken, een kwetsbare positie mocht de Luftwaffe (het Duitse luchtwapen) zich vertonen.

Het bombardement op Misburg is al 18 minuten aan de gang, wanneer het 491ste om 12.26 uur haar diepste punt van penetratie bereikt: Wittingen.
Dit Duitse stadje ten noordoosten van Hannover is het punt vanwaar het 491ste in een rechte lijn op het doel af zal vliegen.
Maar bij het naderen van Wittingen wordt er een groot luchtgevecht waargenomen tussen bevriende en vijandelijke jagers.
Het zijn de begeleidende Mustangjagers die het opnemen tegen Jagdgeschwader 301, bijgenaamd ‘Wilde Sau’ (Wildzwijn).
Terwijl de I. en II. Gruppe van JG 301 de Mustangs aan het lijntje houden, glipt de III. Gruppe ongemerkt doorheen de mazen van het net tot bij het 491ste – dat berooft van haar escorte – alleen op het doel afstevend. “Die kunnen ook al eens fouten maken” : verklaart een Duits jachtpiloot die er zelf bij was zes decennia later.

Volgende: Bittere Luchtstrijd